Levandule všemi smysly

Sezóna je v plném proudu a ve spolupráci s Petra Torová z Voňavá Alchymie  vás zveme na praktický workshop, kde se dozvíte mnoho o levanduli, jejím pěstování, sklizni, výrobě éterického oleje a hydrolátu, ale i o dalších bylinkách a jejich zpracování. Ochutnáte skvělé levandulové dobroty a odnesete si svoji lahvičku levandulového hydrolátu.

 

v pořadí již 6 workshop bude 6.8.2023

Víc info zde:

https://petratorova.cz/levandule-vsemi-smysly-srpen/

 

Levandulový workshop s povídáním

V rámci dnů francouzské kultury budu mít

Levandulový workshop s povídáním Jak se žije v Provence aneb levandule kam se podíváš.
Zvu vás do světa naplněného vůni levandule. Povíme si vše o pěstování, sušení, léčení, destilaci.
Nebudou chybět recepty a návody jak s ní vařit, péct i vyrábět domácí kosmetiku. Ochutnáte domácí levandulový sirup, levandulový med, sušenky a mnoho dalšího. V rámci workshopu si spolu připravíme koupelovou relaxační sůl a nebo pytlík do šatník

https://www.ostrov-svc.cz/program-akci/1331-levandule-kam-se-podivas

 

Levandulový sirup

Už pár let si vyrábím své vlastní sirupy ze všech možných bylinek.

Dnes si pojďte se mnou  vyrobit sirup levandulový.

Budete potřebovat:

500g čerstvých levandulových květu

3 citrony

2 kg cukru

1,5 litrů vody

Levandulové květy dejte do hrnce s vodou a přidejte dobře omyté pokrájené citrony.

  1. Uvařte vodu a zalijte levanduli s citronem, tak aby bylo vše ponořené pod vodou. Nechte 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den výluh sceďte a opět přiveďte k varu. Za stálého míchání přisypeme cukr, nechte ho rozpustit a vařte sirup do požadované hustoty.
  3. Horký levandulový sirup naplňte do lahviček a zavřete. K rychlé spotřebě stačí skladovat v lednici. Když to chcete skladovat déle, tak je dobré to sterilovat v troubě.

Používejte k přípravě domácí limonády nebo k ochucení nápojů či pokrmů. Můžete použít před spaním, při nespavosti a nervozitě. Skvělý je s bílým jogurtem a ovesnými vločkami.